♪♪Nu kommer alla whisky på en och samma gång♪♪ – Whisky Weekly 21

1

Som Gyllene Tider en gång sjöng, så kommer nu allt på en och samma gång. Vi kan inte minnas senast så mycket bra whisky kom på samma vecka! Med tanke på hur populärt webbsläppet kommer vara och hur dåligt Systembolagets hemsida fungerade förra veckan så lär ångesten vara total 27 sekunder över 10:00 på torsdag när all whisky redan är bokad 😀

Alla släpp på bolaget
Förra avsnittet hittar du här
Taste notes hittar du nedanför

Lyssna där poddar finns eller direkt här på sidan

Taste notes

Springbank + Highland Park


Springbank 15 YO 46% 976 kr 100% sherry
D: Man blir lite extra glad så fort Springbanks funk når näsan. För även om denna är 100% sherryfat så är det utan tvekan Springbankkaraktär. Det är BBQ och kött, havsluft, deras rök som är nåt mellanting mellan Islay och Highlandsrök men mest Islay, det sätter en hyfsat unik scen för sherryn som hamnar i bakgrunden, faten till trots. Det är en bärig och lite fruktig sherryton,
S: Mer tydlig sherry på tungan utan att förlora springbank-signumet och deras funk, bbq, Jod, rök/peat, bärkompott, dadlar, björnbär, ett lite syrligt råsocker. Mörk choklad. Lätt bett av eken.
F: Hårt kolade fat, katrinplommon, tobakstouch. Mjuk men lite sträv. Lång finish
Kommentar: Den är så bra! Har fler dimensioner än 10-an och träffar en snygg balans mellan vätskan och faten.
Springbank 18 YO 46% 1 499 kr 45% Bourbon 55% Sherry
D: En djup lite kompaktare doft, en blandning av sötmogna äpplen, gammeldags kola, citrussprits,
S: Torkad apelsin, sötmogna röda äpplen, rosépeppar och lite tanniner, fyller gommen fint, röken utvecklas efter en stund och är mer fastland än Islay
F: röken klingar ut och den blir lite maltig i mitten,
Kommentar: En finstämd utgåva av 18-åringen. Kommer imponera på alla som vill ha en lugnare Springbank än den box på nosen som deras yngre utgåvor brukar vara.
Springbank 21 YO 46% 2 649 kr 30% Bourbon 30% Rum 25% Sherry 15% Port
D: Djup sötma åt det sockrigare hållet, körsbär, soltorkad apelsin, ljuv försiktig strävhet med vinösa toner
S: Fyller gommen utan att svämma över, sötman är lite torrare och mer vinös än näsan skvallrar om, oljig, fint fatbett, en mindre rökpuff,
F: Rik sötma, nästan nektar, mjuk strävhet, går att hitta toner från alla fattyper beroende på hur länge och mycket man smakat, lång finish.
Kommentar: Det går inte säga annat än att 21-åringen är den mest mångfacetterade utgåvan av Springbank den här veckan även om mina noter inte säger det rakt av. Det är också den utgåva där destillerikaraktären fått stå längst tillbaka till förmån till den rika fatblandningen.
Longrow 18 46% 1 445 kr 55% Sherry 25% Bourbon 20% Rum
D: Här är det springbanks rök som skiner. Ganska medicinal torvrök, havsluft, mineraler, I bakgrunden: russin, körsbär, vanilj, lätt maltighet och rominfluenser
S: Härligt söt och mindre rök initialt, den utvecklas först efter en stund och är lugnare än på näsan. Lätt medicinal, fet skogsrök och inlindad i all frukt och sötma. Mer mineralig än havsinfluens, tropisk sötma med lite övermogna jordgubbar, melass, syrlig mandarin,
F: Mango och vaniljglass, söt rök, mineraler, mediumlång
Kommentar: Riktig höjdare igen. Longrow 18 år det bästa från Campbeltown för de som gillar lite mer rök.
Highland Park 2004 16YO – First fill Sherry hogshead 55,9% 1 546 kr
D: Tydliga men lite dämpade sherrytoner blandat med HPs signaturljung. Behöver lite tid för att öppna upp sig.Efter 20 min: Ljungen är nästan helt borta och nu är det perfekt murriga och värmande ugnsbakade sherrytoner, sultanas, plommon, lite fudge, hintar om ekighet.
S: Sherrytoner går verkligen med från näsan och har en härlig ekbalans, hårt rostat fat. Fint fyllig.
F: Halvtorr, svag svartpeppar, mindre sherry i finishen definitivt. Svarta och röda vinbär istället.
Kommentar: Jag har provat några OB HP SC 1-st fill sherryfat som haft alldeles för mycket sherry i sig och var lite rädd att får uppleva samma sak här. Men jag oroade mig helt i onödan, visst är den sherrytung men det är fortfarande mycket whiskykaraktär kvar. Jag vill minnas att den SC som släpptes för Bishops Arms gick i samma stil och det är ett mycket högt betyg.

Glenlivet


Kommentar till alla dessa: Som vanligt doftade jag whiskyn när den var nyligt upphälld för att sedan låta den stå ca en kvart och se hur de öppnat sig. Samtliga började smakas tidigast efter 15 minuter i glaset. Alla klarade sig lätt i 30 minuter och vissa smaker tog så länge för att komma fram. Summa summarum, lufta de gärna lite längre än du kanske brukar.
Connoisseurs Choice Glenlivet 1990 30YO 54,4% 7 150 kr
D: Frisk och lätt syrlig, gröna äpplen och vanilj, päron, plommon, så mycket Glenlivet det kan vara efter 30 år på fat. En lätt krämig doft och en konstant bakgrund av att det är en vällagrad whisky, djupet är hela tiden där. Torkad apelsin som varit lätt kanderad. En ljuvligt söt maltkropp växer fram.
S: Pigg och syrlig, lite gammaldags karamellig, fyller munnen, päronsplit, saftigt djupa apelsintoner, definitivt mycket fat med tanniner och krydda.
F: Lång och krämigt lem, apelsinen mognar ännu mer och päron ringer ut tillsammans med kryddigheten som kanske är den starkaste tonen.
Kommentar: Vilket häftigt fat som hållit den här och kunnat ge så mycket fattoner samtidigt som destillerikaraktären bevarats. Mäktigt efter 30 år.
Connoisseurs Choice Glenlivet 1987 33YO 49,2% 9 588 kr
D: Nu är det betydligt mognare fruktighet och även lite flora finns kvar, de gröna äpplena känns nästan som de vore inlagda i sockerlag, ljus sirap, mycket delikata fattoner, äkta vanilj, en touch citrus. Lite nötighet kommer fram efter längre luftning.
S: Torkad apelsin och papaya, muskavadosocker, lika fyllig, om inte mer än 30-åringen men desto lenare. kryddig, vaniljiga päron. En citrustouch som piggar upp i de höga noterna. Samma som med doften så kommer en nötig ton här efter lång luftning.
F: Päron, äkta vaniljen är här igen, söt peppar. Som en röd tråd finns citrusen med och gör samma härliga sak i finishen, Krämig och medium-lång.
Kommentar: Vilken härlig och delikat whisky! Den här har åldrats med värdighet och den må vara mer tämjd en 30-åringen men det finns fortfarande kraft och jag gillar den här skarpt.
Private collection single cask Glenlivet 1980 48,4% 15 442 kr
D: Kanderade röda äpplen, torkad citrus, fläder, shortbread, svag rosépeppar, päron,
S: Citronkarameller, smöriga estrar, äpplena är solmogna, krämigt, mjuk kryddighet, går att smaka på hur länge som helst.
F: Vad härlig finish, krämig, estrar, söta fattoner, lätt kryddig, torrare än på tungan och en dovare sötma ringer ut finishen.
Kommentar: Det finns mycket att plocka ur den här whiskyn och jag önskar att jag hade mer av den och längre tid. Ett riktigt bra uttryck för hur man tar hand om whisky i 40 år, för det är det bara ett fåtal som lyckas med!
Private collection single cask Glenlivet 1977 42,4% 19 415 kr
D: Krämig och lovande, citronmaräng, nötig, vit choklad, nedkokade tropiska frukter, äpplena är bara med i bakgrunden.
S: Fyllig, krämig, sockerlag gjord på citrus, mjuk rosé- och grönpeppar, piggare mogna tropiker, obestämbar fet nötig ton,
F: Krämig, dov melass, lite limeskal, som en gammal och mogen bitterhet, en tobakstouch, Mediumlång.
Kommentar: Nu är vi i en egen liga! Finns inte mycket mer att säga än grattis till den som får njuta den här. För mig är detta precis på den balanspunkt där gammal whisky är som bäst. Det finns små små spår kvar av vätskan som en gång lades i fatet, men åldern och eken är det som långsamt gjort detta till vad det är.

Asien


Yushan Taiwanese Blended Malt Whisky 40% 599 kr
D: Honung, blommor och nektar, lite sötare malt, blandade äpplen som är lite torkade,
S: Malt, honung, äpplen, lite ektoner och kryddighet
F: Eken kommer svag i eftersmaken, honung, lite kryddig
Kommentar: Den har gått i den rena japanska whiskyskolan. Lite ung utan att vara oförskämd, balanserad. Inget den erfarne whiskynörden skulle impas av men är perfekt om man vill ha ett billigare inträde till Taiwanesisk whisky eller som exotisk present.
Yushan Taiwanese Single Malt Whisky 46% 799 kr
D: Samstämda frukter och bär, sultanas, fikon, rund sötma som toppas med citrus, lätt bitterhet som pendlar in till lim om jag andas för djupt
S: Sultanasen är här, mer torkade frukter, kanderade äpplen, pepprighet och lätta tanniner kommer när man tuggar. Tunn men samtidgt rund
F: Eken följer med och tar in vaniljen, citronkaramell, för att vara så ”enkel” så är eftersmaken lång
Kommentar: Rundare och mer komplex, ett klart steg upp från deras blended och passar den som vill ha sherryinfluenser i sin bourbonlagring.
Ichiro’s Malt & Grain – World blended whisky 46,5% 959 kr
D: Kolafudge, ljus choklad, banan, fruktig. Vanilj, pepprig, graininfluenser i form frukostflingor. Efter längre tid i glaset så blir frukterna nästan en fruktkompott där de tropiska inslagen är det som gör den spännande.
S: Söta kanderade frukter, lite tropiska inslag, mogna röda äpplen, pepprig, vanilj, frukostflingor med en liten pepparkaka. Mediumtunn.
F: Sötman är det tydligaste initialt och pepprigheten mjuknar och lite mentol tittar fram. Mediumlång och behaglig.
Kommentar: En väldigt solid och bra blend, lagom komplex och stryker en medhårs om man tar det lugnt. Kan ta en försiktig nypa vatten för att tämja pepprigheten och lyfta frukten men risken är att den vattnas ur om du tar i.
Ichiro’s Malt – Chihibu On The Way 51,5% 2 999 kr 7-10år
D: Härlig frukt och flora, som en djup och mogen speyside, krämig, gröna äpplen, spritsiga tropiska frukter, torkad apelsin, dov melass. Betydligt mognare än de 7-10 år den är. Smörestrar.
S: Den kommer med kraft på tungan! Allt i näsan är där med tydligare sötma och, rund pepprighet i all krämighet.
F: Krämig med stort K. Mjuk, len, torrare och en viss mineralig/jordighet dröjer kvar
Kommentar: Det här är den första fullträffen i veckans uppställning. Finns inget negativt att säga (förutom möjligen priset) Men den har redan gått för mer på auktion. Är definitivt det bästa jag smakat av Ichiro/Chichubu och är i absoluta toppskiktet av japansk single malt.
Okayama – Japanese Single Malt Whisky 40% 1 622 kr
D: Nyhälld: Fermenterat, saltgurka, omogen banan, syrlig ananas, ”kompakt” 15 min: betydligt fruktigare, konjakslagringen kommer fram lite men finns kvar en doft av fermentering/lite surt som fått in lite mer sälta och balans nu. Blir kryddig och pepprig.
S: Kokos, pepprig, papaya och mango, rund
F: Papaya, Mango, pepparn följer med, lång finish speciellt för en ung 40%-are
Kommentar: Den behöver luftas för att komma till sin rätt. Doften sitter inte ihop med smak och finish men det är en häftig whisky. Gillar man lite pepprighet så är det här en häftig resa till Whisky-Japan.
Mars Komagatake – Limited Edition Tsunuki Aging 56% 2 559 kr
D: Mogna röda äpplen, saftiga nektariner, ”tjock”, nötig, Pistach? Citrus, Riktigt bra tryck i doften! Vatten öppnar upp och balanserar, Med vatten: Mer mogen vid lägre alkoholhalt utan att förändras för mycket. Mer citrus, friskare frukt och mer vanilj, nötigare. Bättre på alla fronter!
S: Sötma, äpplen, citrus, tanniner och fatnoter, fyllig men väl skarp. Med vatten: Nu är det njutning! Det är bär bland frukten, det som förut var skarpt har lugnat sig och allt får nu plats och samsas. Med det sagt så är det fortfarande liv och kraft så det räcker.
F: Nötigt fet! Äppelkompott, medium till lång. Med vatten: Lugnare överlag men fortfarande väldigt bra.
Kommentar: Det här är ännu ett bevis på att tropiskt klimat sätter fart på fatutvecklingen. En ung whisky som inte visar några tecken på att vara just ung.

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.