Springbank Whisky School första dagen – Svett och Malt

0

PANG PÅ RÖDBETAN PÅ SPRINGBANK. Det blev en riktig raketstart med en 10-minuters (!) destilleritur innan dagens arbete började: Skyffla ett berg av stöpt korn och häll ut på mältningsgolvet. Hur doftar egentligen kornet? Hur är det att gå på ett helt golv fyllt av korn? Det, och mycket mer får ni svar på i dagens avsnitt! Här ryms också en promenad i den gamla whiskyhuvudstaden Campbeltown. Det är också fullt av hårt kroppsarbete och chit.

Skål på er och ha en trevlig WhiskyDag 🥃

Vill du lyssna – gå då in på En Trea Dailys hemsida https://www.entreawhisky.se/ eller sök där poddar finns

Förra avsnittet hittar du här

Springbank whisky school:
https://www.springbank.scot/whisky-school/
Symposion:
https://www.symposionhot.com/

Det här med golvmältning
Först måste man kanske haja vad mältning är, och vilken tur att David skrivit en mördande lång text om det, med stöpningen och hela köret:
https://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/

Men specifikt om just golvmältning? Vi finner att det förklaras bättre i videor än i text; först dock en textkälla, från Kilchoman:
https://www.kilchomandistillery.com/distillery-news/what-is-traditional-floor-malting-this-is-how-we-do-it-at-kilchoman/

Dock är youtube faktiskt bättre, om man orkar kolla på några filmer:
Crisp maltings går igenom det hela på lite mer än sex minuter, vilket är liiiiite för kort, men ger viss känsla för processen:
https://www.youtube.com/watch?v=yVSU1oyATAk

Ännu kortare från Laphroaig, kanske lite mer pedagogiskt månne (och ett par saker som Springbank gärna skulle kunna ha tagit in för att göra det hela lite mer effektivt, faktiskt – som den där grunkan som sprutar ut grönmalten inne i kölnan, vi fick stå i kölnan och skyffla för hand, lite senare under veckan):
https://www.youtube.com/watch?v=9YU0oALmbTU

…här fortsätter de med detta med att kölna:
https://www.youtube.com/watch?v=YYK8jzyscL0

Mer detaljerat från Kilchoman, drygt 18 minuter lång video:
https://www.youtube.com/watch?v=bwoSy9_8-Ts

Ännu längre från Kilchoman, nästan en halvtimme lång, mer av en lång intervju:
https://www.youtube.com/watch?v=RR-IFD30rQI

BenRiach:
https://www.youtube.com/watch?v=oeqVFDzJicQ

Mark Gillespies WhiskyCast har en trevlig lagom lång video också, med fokus på Highland Park (Springbank! Skaffa chariots för fan! Låt stöpningskärlen vara sådär praktiskt koniska istället, som på Highland Park!):
https://www.youtube.com/watch?v=8X-HmI7XDKg

Campbeltowns whiskyhistoria
Det historiska Campbeltown och alla de gamla destillerierna:
David skrev faktiskt nyligen om detta i Allt om whisky:
https://www.alltomwhisky.se/2023/03/campbeltown-reser-sig-ur-ruinerna/

Man kan också gå till denna fantastiska sida. Låt er icke skrämmas av designen och följ gärna länkarna till de gamla 1800-talskartorna, det är en fantastisk resa:
http://whiskycyclist.weebly.com/campbeltowns-lost-distilleries.html

För att verkligen gå på djupet, läs David Stirks The distilleries of Campbeltown: The rise and fall of the whisky capital of the world (Glasgow: The angels’ share, 2005) eller Martin Angus, Campbeltown whisky: An encyclopedia (Edinburgh: The Grimsay Press, 2020).

Cadenhead’s whisky shop:
https://www.cadenhead.shop/

Sing it with me now!
Campbeltown Loch, I wish you were whisky!
https://www.youtube.com/watch?v=vb_P46gNf_k

Lite mer om sången här med en helt underbar skröna:
https://www.youtube.com/watch?v=0ciCMsiPTbQ

Seven Stars blended Scotch 3o years old:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/226184/cadenheads-30-year-old

Kilning me softly…
Det här med hur man kölnar, kort och pedagogiskt om än skapandet av malt på ett whiskydestilleri ser annorlunda ut än denna lite mer ”clean” presentation:
https://www.youtube.com/watch?v=CiKRZBRdzAo

Och som vanligt har Ian Wisniewski på Whisky Magazine skrivit något skitbra med en fyndig titel om tekniken:
https://whiskymag.com/story/a-view-to-a-kiln

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.