Promillerekord på Springbank Whisky School?! – Andra dagen

0

KÄNNER DU FRANK MCHARDY? Daniel och David har haft en full (!) dag på Springbank Whisky School och därefter avslutat dagen med en kväll på granndestilleriet Glen Scotia. Koncentrationen är på topp, eller om det var promillehalten? Häng med!

Skål på er och ha en trevlig WhiskyDag 🥃

Förra avsnittet hittar du här
Vill du lyssna – gå in på En Trea Dailys hemsida https://www.entreawhisky.se/ eller sök där poddar finns

Springbank whisky school:
https://www.springbank.scot/whisky-school/

Stöpning som ett steg i mältningsprocessen:
https://www.simpsonsmalt.co.uk/blog/the-malt-production-process-steeping/

Lite om stöpning fast i koniska kar som hade luftning i sig – alldeles för modernt för Springbank! – kan man se i denna film från 1958 om destilleriet Tomatin:
https://www.youtube.com/watch?v=Zi52onPizrs

D. E. Briggs bok fantastiska bok Barley från 1978 har en hel del om stöpning, men satan vad dyr den är:
https://www.bokus.com/bok/9789400957176/barley/

Vill du gå på djupet? OK då! Läs detta:
Joseph D. Hertrich, ”Topics in brewing: malting”, Master Brewers Association of the Americas: Technical Quarterly 50, nr. 3 (2013), s. 131–141:
https://cdn.imagearchive.com/aussiehomebrewer/data/attach/103/103892-Topics-in-Brewing—Malting-by-JDH-2-.pdf
Eller detta:
Bathgate, George N., J. Martinez Frias & J. R. Stark, ”Factors controlling the fermentable extract in distillers malt”, Journal of the Institute of Brewing 84 (1978), s. 22–29.
Och som alltid hänvisar vi egoistiskt till:
https://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/

Det här med mögel i lagerhusen, kolla in detta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Baudoinia_compniacensis
Och detta:
https://whiskyabc.se/fakta/anglarnas-svamp-baudoinia-compniacensis/
Och kanske än mer detta:
https://researchonline.gcu.ac.uk/ws/files/51478603/Craig_N._et_al_2021_Ethanol_driven_building_fungus_colonisation_Whisky_Black_in_urban_built_environments.pdf

Inmäskning, i alla slags mäsktunnor – se denna mycket pedagogiska översikt:
https://www.briggsplc.com/wp-content/uploads/technical-papers/davies-mashing-wdsc2014_complete.pdf
Du vill läsa något kortare och på svenska? Okej då:
https://web.archive.org/web/20150909205332/http://www.smogenwhisky.se/2015/08/inmaskningen/

Vörtkylaren vars namn Daniel och David inte kom på kallas på Springbank för en ”paraflow”. Om att kyla vörten, läs annars:
https://whiskymag.com/story/cooling-the-wort

Barley to bottle tour som David nämnde kostar tydligen 250 pund. Å andra sidan, din egen unika flaska Springbank som du får blanda till själv? Heldag på destilleriet? Smaka på så gammal sprit i lagerhusen? Som hittat ju:
https://www.springbank.scot/product/barley-to-bottle-tour/

Det är inte sista gången i En tvåa daily som David tror att den legendariske destillerichefen Frank McHardy och inte Hedley Wright är Springbanks ägare. Vänta bara! Hedley Wright David! Ingen annan! Jfr:
https://www.springbank.scot/about/introduction/

Glen Scotia:
https://www.glenscotia.com/
https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glen-scotia.html
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1848/glen-scotia/
Se också:
https://www.maltermagasin.se/glen-scotia-iain-mcalister/

High Coast whiskyakademi:
https://highcoastwhisky.se/akademi/

Kilkerran 12 som vi hade i glasen, enligt David en av världens bästa så kallade entry level whiskies:
https://tjederswhisky.se/kilkerran-12-yo-batch-19-461/

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.