Fem dagar av whisky på Springbank distillery

0

RÖDA KNAPPEN OCH STORA SPAKEN. Springbank whisky school är över och endast provet är kvar. Daniel & David gör ett tappert försök att summera skolan och vad som egentligen var bäst. Inmäskningen? Buteljeringsanläggningen? Den finska ångbastun eller golvmältningen? Här får du svaret! Och ständigt denne Frank McHardy 🥃

Förra avsnittet hittar du här
Vill du lyssna – gå in på En Trea Dailys hemsida eller sök där poddar finns https://www.entreawhisky.se/

0:00 Direkt från Ardshiel hotel
03:30 Äntligen destillering
10:29 Hur Springbank new make smakar
13:18 Kilkerran distillery – eller Glengyle som det heter
15:43 Ridå för våra whiskykarriärer för gott
16:05 Glengyle – Nytt men inte helt genomtänkt
20:28 Vi gör vår egen Springbank
22:16 Tillbakablick på hela Springbank Whisky School
24:59 Nä men vi tar väl och driver med David igen
26:01 Vad var bäst med veckan

Springbank whisky school:
https://www.springbank.scot/whisky-school/

Ardshiel Hotel:
https://ardshiel.co.uk/

Hur funkar destillering? Bästa informationen på svenska är denna:
http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cut

Lite om Campbeltowns historia som nämndes lite kort:
https://www.alltomwhisky.se/2023/03/campbeltown-reser-sig-ur-ruinerna/

1823 års Excise Act, för den verkligen vill fördjupa sig:
https://www.youtube.com/watch?v=eNyhLT8YZHo

Det här med worm tubs, se till exempel här:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/17775/worm-tubs-the-inside-story/

Cooling tower, som nämndes kort:
https://whiskymag.com/story/towers-and-ponds

Glengyle:
https://kilkerran.scot/
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1859/glengyle/
https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glengyle.html

OCH SPRINGBANKS ÄGARE HETER FORTFARANDE HEDLEY WRIGHT, IDIOTER!!!!

Barley to bottle tour:
https://www.springbank.scot/product/barley-to-bottle-tour/

Watt whisky:
https://wattwhisky.com/

Exempel på det där med en så kallad cage bottle:
https://maltfascination.com/tag/the-cage/

Ett mycket stort tack till alla på Springbank, från de i produktionen via buteljeringen till alla på the Guest Still House. Och: ett lika stort tack till de fyra som vi gjorde Springbank whisky school tillsammans med: Ingela Gustafsson, Hans Karlsson, Per Norling och Anders Wedebrand. Det hade verkligen inte varit detsamma utan er fyra!

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.