Hazelburn 13 YO Oloroso cask 2020

1

Daniel

Doft: Russin av det riktigt mörka slaget breder ut sig jämsmed väldigt vinösa toner. Apelsinzest och fet nötighet. Torra aningens sträva tanniner och en trevlig liten skvätt pepprig ek. Marsipan och en vinös syrlighet.

Smak: Oloroson breder ut sig och fyller munnen utan att för sakens skull dominera. Krämig, underton av bränt socker. Kanderad apelsin och vingummin. Kraftigare fatinfluens än på näsan gör att pepprigheten tar ett steg fram. Kyddor, lite från orienten och lite aromatiska.

Finish: Den är väldigt behaglig och krämig, särskilt om man ”tuggat” whiskyn en stund. Apelsinkrokant ger sig till känna. Sötman och torrheten från faten ligger kvar och spelar länge. Lång.

Summering: En riktigt trevlig bekantskap som är en fullträff för alla som gillar kraftiga sherrylagringar men vill ha ett djup och komplexitet som ofta saknas i sherrybomber.

Iain

Doft: Tycker denna är lite *svårtdoftad”, vad det nu kan innebära. Svårt att direkt komma till något framträdande men en kryddig, fruktig. Fick lufta ett tag o värmas i min hand så blev det något mer tydligt sen. En ganska nötig marsipansötma med lite apelsinskal, kanel som fylls på med torr sherry och lite ek. I bakrgrunden finns en väldigt härligt sötsyrlig dofta av lingon och röda vinbär. Oerhört trevligt när man väl nådde hela vägen dit! En genomgående trevlig doft som behövde lite syre för att vakna till liv.

Smak: En sötsyrlig sherryton med lite saftiga vingummi och trevlig kryddighet är det som rör sig runt i munnen. Blandat peppar med lite kanel och krips sälta som tillsammans med frukterna gör en väldigt balanserad och angenäm upplevelse.

Finish: Kommer en hel del fatkarraktär i finishen som man vill ha och fortsatt lite kryddighet som ligger kvar en hyfsad stund efter den åkt neråt.

Summering: En genomgående trevlig whisky även för en bourbonälskare som jag. Tydligare sherrytoner men ingen ”Bomb” utan en balanserad och relativt komplex whisky som jag tror kan uppskattas av de flesta helt enkelt. Ligger rätt bra i pris om än något i överkant.

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.