Ardnamurchan Single Malt Batch 01 – Inaugural Release

1

Iain

Doft: En ganska Saltsyrlig första doft som efterföljs av honungssötma, både färska och mer mogna frukter och en pepprighet. Vid djupare andetag finns en ganska tydlig vitpeppar som blandas med citrusskal och havslika mineraler och salter. Väldigt trevlig kompott faktiskt. Ganska ung och livlig doft men genomgående trevligt i näsan.

Smak: Smaken är klart yngre än doften och betydligt mindre balanserad. Sötman blir mer framträdande än syrligheten och vitpepparn är ganska framträdande även i smaken. Den ligger på 46,8% vilket är kring det jag brukar vilja ligga men denna känns nästa lite urvattnad. Kan va obalansen som rinner av denna ganska snabbt i munnen. Blandad fruktighet här med övervägande färska äpplen och päron men finns lite mer mogna frukter i bakgrunden också. Gillar vitpeppar touchen men havstonerna och sältan som var så trevlig i doften försvinner tyvärr lite när man kommer till munnen.

Finish: Ligger kvar längre än jag hade gissat, vilket är väldigt trevligt. Dock så kommer pyttelite råspritssmak fram just i finishen som jag inte direkt tänkt på innan. En ganska skön torr känsla ligger kvar så o jag kommer garanterat vilja prova fler i framtiden.

Summering: Helt OK för sin ringa ålder och oerhört stor potential! Dofterna är riktigt friska och trevliga men tyvärr blir smaken lite haltande i detta tidigare exemplar. Ser fram emot deras utveckling och framfart för whisky kan dom ju onekligen.

Daniel

Doft: En häftig havssälta med en söt maltkropp, färska solmogna päron som med vanlijen får mig att fundera på när jag senast åt en Piggelin, rökigheten som ligger i bakgrunden är gummibetonad och kom fram mer efter luftning, en lite stickig vitpeppar guppar med, särskilt om man andas lite för djupt. En svårbestämd kryddridå och lite mörkare sötma än päronen som kom först som också har en liten syrlighet med sig, lite som när man kokar rabarbersylt. En trevlig doft som är lovar gott.

Smak: Sältan är välmarkerad även här, mjukare sötma, röken kommer efter en stund är mer skogsbrand än gummi initialt. Fatpepparn finns med hela vägen som ett bra komplement till den något unga maltkroppen som ger sig tillkänna, sötman är betydligt mindre framträdande än på näsan och är inte alls fruktig längre utan påminner lite om sega råttor och liknande gelegodis.

Finish:  Röken lugnar sig snabbt till mer de gummitoner som näsan gav, lätt sötman mot vingummi och lite hallon, Mediumlång/lång.

Summering: Doften är väldigt bra och smaken tar några försök och tid men växer efter varje gång och är tillslut något verkligt bra, speciellt med tanke på att den är ung. Håller inte med om att den är vattnig. Även om den upplevs tunn till en början, så blir den mer krämig efter rejäl tid i glaset.

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.